Карта сайта

Карта сайта

Группа в

Группа в Facebook Адвокат Кормушин Юрий Александрович Киев



Повернення коштів без розписки. Як повернути борг якщо немає розписки ?
Юридическая консультация Киев - Возврат долгов

Дата 14.02.2018

Вопрос

Добрий день. Звертаюсь з приводу повернення боргу без розписки з фізичної особи. В 2015 році було мною надано в борг фізичній особі суму в еквівеленті 1000 долларів США мною та знайомим у розмірі 900 долларів США, також без розписки.

Перерахування здійснювалось на картковий рахунок фізичної особи. Заборгованість визнає, але повертати кошти не збирається вже більше як 1,5 року. Яким чином можна здійснити законне витребування боргу на загальну суму 1900 долларів США та куди звернутись з цього питання ?

Ответ

Без розписки вкрай важко повернути борг. Якщо ваші знайомі визнають борг, вимагайте хай пишуть вам розписку. Розписка – це єдине підтвердження їх зобов’язань, бо розписка прирівнюється до договору позики. Та обставина що їм ви перераховували кошти на картку не є підтвердженням що вони вам повинні ці кошти повернути. Чесно вам скажу, не буде розписки – справу в суді ви програєте. У мене були такі справи де не було розписки і є рішення суду, нажаль негативне. Переписки однієї мало, наприклад, я вам можу зараз скинуть на картку Приватбанка 1 000 гривень, з чого буде вбачатися що ви мені ці кошти повинні будете повернути  та коли ? Адже немає строку повернення боргу. Я вам так скажу - якщо є розписка - шанс виграти справу становить 98 %, якщо немає розписки, а є лише переписка - шанс виграти справу = 2 % із 100. Зайдіть в Єдиний державний реєстр судових рішень почитайте аналогічні рішення, і самі все зрозумієте. Я не буду братися за цю справу, бо ввважаю вона програшна, я за безперспективні справи не берусь, але чисто по людськи і з власного досвіду вам це пишу - не гайте часу та грошей на адвоката, вимагайте від них написання розписок. Буде розписка - буде діло. Немає розписки - немає підтвердження боргу. Єдине що тут можна спробувать зробити - це через поліцію, написати заяву на шахрайство, через слідчого їх допитати, а потім в суді ці матеріали використовувати, але знову ж таки, якщо вони визнають борг.